Voetbalquotes

"Als iemand mij passeert, gaat-ie er eigenlijk met een stuk van mijn salaris vandoor."
Johan Neeskens
"Zo af en toe raak ik een bal verkeerd, en dan vliegt-ie er wel eens in."
Jan Wouters
"Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven."
Kees Jansma
"Ik maak 70% van de goals en Wilmots maakt de overige 40%."
Ingo Anderbrugge
"Doelpunten maken is net als ademhalen, je verleert het nooit."
Peter Houtman
"Ik ben blij dat het weer goed gaat met Feyenoord. Ik heb hier toch een paar jaar op de tribune gezeten en dan was ik al tevreden als we de toss wonnen."
Jan Linssen
"Ajax haat je of je houdt ervan. Er is geen middenweg. Ajax, ik vond het wel een mooie vrouw, maar het is ook een kreng."vrouw met zweep
Aad de Mos
"Op de avond voor een Europa Cup-wedstrijd moest meestal de jongste speler van KV Mechelen onder de tafel kruipen, een hond nadoen en in iemand's been bijten. Bijgeloof hè, maar we wonnen alles."
Fi van Hoof, assistent-trainer van Aad de Mos bij KV Mechelen
"Ieder elftal heeft pianosjouwers en pianospelers nodig."
Jan Boskamp
"Als we in het Nederlands elftal speelden, wedde ik met Wim Suurbier altijd om een geeltje. Wie het eerst zijn tegenstander plat had, met verzorger op het veld, had gewonnen."
Hugo Hovenkamp

Natuurlijk kunnen we ook in deze sectie niet om Cruijff heen. De Maestro heeft zoveel onvergetelijke uitspraken op zijn naam staan, dat er zelfs een apart woord voor gekomen is: 'cruijffismen'. Er zijn boeken en sites over volgeschreven, en één van de bekendste, "Ieder nadeel heeft z'n voordeel", heeft inmiddels de status van nationaal spreekwoord bereikt. We kunnen ze hier onmogelijk allemaal weergeven, maar de mooisten willen we u niet onthouden.

Voetballer

"Voor een slechte voetballer heeft hij een hele goede techniek. Maar voor een goede voetballer heeft hij juist een slechte techniek." (overZlatan Ibrahimovic)
"Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen."
"Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sportpers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller."
"Spelers worden beïnvloed. Mensen worden beïnvloed. Spelers worden weer door mensen beïnvloed."
"Je ziet nooit een Hollander die uitblinkt in krachtsporten. Het zit kennelijk niet in onze mentaliteit om te gaan gewichtheffen. Dat kunnenwe niet opbrengen. Je ziet wel dat we alle zeeën bevaren hebben. En in hockey, volleybal en voetbal staan we bovenaan. Dus: waar ligt het gaatje en hoe kom je er? Iets slimmer zijn dan een ander. Hollanders hebben een streepje voor."
"Voetbal hoort gespeeld te worden in een 4-3-3 opstelling. Je kunt niet met twee spitsen spelen, want dan krijg je oneven getallen en kan een elftal nooit functioneren."
"Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent."
"Er zijn in een wedstrijd drie minuten - en die natuurlijk onderverdeeld in momenten - waar het op aankomt."
"Uitersten, daar hou ik niet van. Elk uiterste is iets waanzinnigs."
"Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet."
"In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk."
"Het leven is een stroom zeggen de mensen. Dat klopt. Toen ik laatst tegen de wind in wou spuwen, spoog ik mezelf in het gezicht."
"Vaak heeft iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak."
"Ik ben er nog steeds nog van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen, want anders zou ik het niet doen."
"De zege van al die gelijkmakers is hun stellige ondergang."
"Bergkamp speelde ver onder nul."
"Hun verdediging was geitenkaas."
"De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan."
"Bij Barcelona hadden we een kapel in de catacomben, voor iedere wedstrijd gingen beide elftallen daar bidden. Daar zag ik het nut niet van in. Er gingen twee elftallen bidden, maar er kan er slechts één winnen. Nee, met het voetbal heeft het niets te maken."
"Er is nu eenheid, iedereen doet in principe wat ik vraag. Het zijn namelijk geen Hollanders, die als je begint met ademhalen al zeggen: ja maar..."
"Ik ben er niet zomaar, op mijn zeventiende, als uit de lucht gevallen, ingekomen. Ik was er al vanaf mijn veertiende. Ik pikte toen al de brommers van de jongens uit het eerste elftal. Ik keek niet tegen hen op, ik wist gewoon dat ik er bij moest horen, vroeg of laat."
"Als ik een bal aan de voet heb die ik wil afspelen, dan moet ik rekening houden met mijn bewaker, de wind, het gras, de snelheid waarmee de spelers lopen. Wij berekenen de kracht waarmee je moet schoppen en de richting waarin in ééntiende seconde. Een computer doet daar twee minuten over!"
"Je gaat het pas zien als je het doorhebt."
"Dan moet je twee dingen goed scheiden. Laten we ze dan apart behandelen, het realistische en het idealistische. Realistische kom je dan aan, en dat is het waarom je het wel of niet doet. Realistische is dat iedereen wie mij een beetje na staat - in het voetballen, buiten het voetballen - die hebben op twee basisredenen, dus gezondheid en het prestige in het voetballen, eigenlijk 99 procent afgeraden om daar naartoe te gaan. Om realistische dingen. Ten eerste de manier zoals het Nederlands elftal voetbalt, is Van Basten er wel of niet bij. Wat ken je winnen, als trainer realistisch gesproken, en, allerbelangrijkste, wat krijg je over je heen als het niet lukt. Nou, daar hebben we een klein voorproefje van gehad denk ik de laatste twee weken. Dus wat dat aangaat hebben ze geen ongelijk gehad. Kan alleen maar erger worden. En wat zie je dan, kom je aan het positieve, wat ken je wel raden. Er is maar één mogelijkheid (Van Dorp: "Ik vind dat je nu wel een beetje zielig zit te doen.") Cruijff vervolgt: Nee helemaal niet, want ik kom direct in het tweede gedeelte. Ten eerste praat je over geld, en geld is realistisch, dus als je dan een realistische oplossing gaat zoeken, zit ik die kant op te praten, het eerste gedeelte, nog niet het tweede gedeelte. Als je dan op een gegeven moment een prijs voor iets moet af maken, om op je geld terug te komen, dan praat je dus voor en tegen, dat is normaal, dan praat je niet over het graag willen, want dat is het realistische, praat je over het andere. Nou, de andere kant is niks positiefs te vinden, tenzij je dus zegt wat je ken worden, wereldkampioen, maar voor de rest dus ook helemaal niks.Alles wat erna komt, is afbreken, en nou goed dat is één." (bij Barend & Van Dorp)

Rinus Israel, als trainer van Feyenoord: "Ze verdienen onmenselijke salarissen, dus eigenlijk verdienen ze een onmenselijke benadering! Als ze niet tegen kritiek kunnen, zijn het geen echte profs."

"Alleen voor Piet Schrijvers komen, stond gelijk aan zelfmoord."
Frank Kramer
"Strafschoppen zou ik het liefst koppend willen nemen."
John Bosman
"Als ik toeschouwer was en ik zag een type Eykelkamp voor de eerste keer voetballen zou ik ook denken: wat moet die vogel nou op een voetbalveld."
René Eykelkamp
"Als speler hoefden ze me na een doelpunt nooit achterna te rennen. Daar had ik de snelheid niet voor."
Willem van Hanegem
"Op de bank krijg je rare gedachten. Dan hoop je dat sommige ploeggenoten er niets van bakken. Of dat ze tegen een blessure aanlopen, geen pijnlijke, maar wel een langdurige. Je voelt je net een benzinepomphouder die erop zit te wachten dat de tent van z'n concurrent vijftig meter verderop in de fik vliegt."
Richard Witschge
"De beste scheidrechter heeft goede ogen en slechte oren."
Mario van den Ende
"Ik was de enige scheidsrechter voor wie de mensen naar het stadion kwamen. Bij Elinkwijk landde ik eens voor de aftrap met een helicopter op de middenstip. Bij PSV - Go Ahead nam ik zelf een corner toen het me allemaal te lang duurde."
Leo Horn
"Mijn gekste trainer? Dat was bij FC Koln de 'Generaal' Rinus Michels. Van hem kreeg ik ooit tweeduizend Mark boete wegens dribbelen."
Pierre Littbarski
"In het leven bestaan twee zekerheden: iedereen gaat dood en een trainer wordt ontslagen."
Aad de Mos
"Ik heb op de trainerscursus wel een paar moeilijke woorden gehoord. Ik heb ze maar niet genoteerd, want anders zouden m'n vingers in de knoop zijn geraakt."
Willem van Hanegem
"Of ik verder nog iets opgestoken heb op de trainerscursus? Ja, een paar sigaretten."
Willem van Hanegem
"Ik heb zelf een Oostenrijks diploma. Allemaal theorie. Op het examen in Oostenrijk vragen ze je de uitslag van de Chinese competitie in het jaar 2000 voor Christus."
Ernst Happel
"Voetbal is niet lopen."
Romario
"Je stopt niet met voetballen omdat je te oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met voetballen."
Sir Stanley Matthews
"Van Willem van Hanegem is het genoegzaam bekend dat hij op het WK'74 op totaal versleten schoenen speelde. Tijdens het spelen van het Wilhelmus volgde Willem de maat met een teen die door een gat zichtbaar was. Het was Beckenbauer opgevallen. Hij vroeg of wij geen nieuwe schoenen voor Willem hadden."
Oranje-begeleider Henny Warmenhoven
Co Adriaanse (over Marco van Basten): "Een goed paard wordt niet automatisch een goede ruiter."

Ruud Gullit (Terwijl hij Feyenoord trainde): "Je kan er honderdduizend keer op trainen, maar als spelers niet met hun man meelopen, houdt het op. Misschien moet ik handboeien meenemen om ze aan hun tegenstander vast te binden. Misschien dat ze dan wel meelopen."
"Ik heb veel geld uitgegeven aan alcohol, vrouwen en snelle auto's. De rest heb ik gewoon verbrast."
George Best
"Ach, Milaan of Madrid, als 't maar Italië is."
Andreas Möller
"Ik ben lichamelijk en fysiek in orde."
Thomas Hässler
"Die Kroaten schoppen op alles wat beweegt, dus heeft ons middenveld niets te vrezen."
Bondscoach Berti Vogts voor Duitsland - Kroatië
"Seks voor de wedstrijd? Dat moeten mijn spelers zelf weten, maar in de rust kan het niet."
Berti Vogts

Commentator Rik de Saedeleer: "Die keeper van El Salvador moet zich inmiddels wel in zijn thuisland wanen zoals er op hem geschoten wordt."
Cruyff: "Als Jan Hesselink de bal speelt". Comentator: "Je bedoelt Jan Vennegoor of Hesselink". Cruyff: "Ja, maar dat duurt te lang om te zeggen, we hebben maar 3 1/2 minuut!"
Marco van Basten: "Johan heeft een sterke visie en ik mijn eigen wijsheid!"

"Als ik Martin Schneider nog langer opstel, dan gaan de mensen denken dat ik homo ben."
Trainer Friedel Rausch
"Slot speelt te dicht op Engelenhaar. O, is het Engelhaar? Ik ben nog in de war met de feestdagen."
Voetbalanalist Willem van Hanegem tijdens NAC-Heerenveen
"De eerste negentig minuten zijn het belangrijkst."
Bobby Robson
"Wat kan ik zeggen over Peter Shilton? Peter Shilton is Peter Shilton en hij is al Peter Shilton sinds het jaar nul."
Bobby Robson over de toenmalige keeper van het Engelse elftal
"Roulette. Binnen een kwartier won ik 15.000 piek. Dat is gemakkelijk verdiend, dacht ik. De volgende dag met 40.000 heen, won ik 110.000.Ik was verkocht, zat in de booby-trap. Die combinatie bleek funest."
Oud-international Glenn Helder over de periode waarin hij verslaafd was aan gokken
"Ik begrijp het niet. Een op de drie mensen heeft wel iemand in de familie die aan kanker is gestorven. Ik zeg weleens: ze zouden alle supporters een lichte chemokuur moeten laten ondergaan, dan weten ze tenminste waar ze over praten."
De elftalbegeleider van ADO Den Haag, Didi Vathauer, over supporters die spelers en scheidsrechters vreselijke ziektes toewensen

"Voor de wedstrijd en in de rust sta ik uitgebreid voor de spiegel om mijn haar in model te brengen. Ik vind dat normaal, je komt 's avonds wel op de nationale televisie, hè."
RKC-keeper Khalid Sinouh
"Ik heb veel rotzooi gezien. Schietpartijen en mensen die elkaar doodstaken waren heel normaal. Vuurwapens werden in de wijk gedragen als broekriemen."
De zuidafrikaanse Steven Pienaar (Ajax) over de wijk in Johannesburg waarin hij opgroeide
"Ik heb al 50 keer kwaad een voetbalschoen door de kleedkamer geschopt. Ik heb echter nog nooit iemand verwond. Mijn traptechniek is beter dan die van Ferguson."
Juventus-trainer Marcello Lippi voor Manchester United - Juventus over het incident tussen Ferguson en Beckham
"Ik herinner me nog een van mijn eerste wedstrijden. Ik kreeg een enorme beuk van de voorstopper. Ton du Chatinier kwam naar me toe en zei dat ik achter moest gaan staan. Hij ging wel even in de spits lopen. Hij gaf die stopper een ram terug, kwam naar me toe en zei: Zo, ga maar weer in de spits. Hij heeft beloofd dat-ie het niet meer zal doen."
Oud voetballer John van Loen van FC Utrecht
"Ik speel er niet op. Ik speel op Adidas, met het logo van Cruyff erop genaaid."
Marco van Basten - boegbeeld in de campagne voor Cruyff Sportswear - toen hem tijdens een interview werd gevraagd wat hij van de schoenen vond.
"Ton de Kruyk was wel de mallotigste medespeler die ik ooit heb gezien. Wat die allemaal flikte. Die kwam een minuut voor het begin van een wedstrijd met z'n handen onder de stront uit het toilet vandaan. "Ze hebben hier geen wc-papier, train," zei-ie dan. Lagen we een minuut voor de aftrap helemaal in een deuk. Bij Utrecht heb ik het hele scala aan voetbalhumor meegemaakt. Vaseline in je sokken, banaan in je schoen, poep in je schoen, broekspijpen doorgeknipt, schoenen vastgeplakt. Ze hebben m'n auto wel eens ver buiten Utrecht neergezet. Voor m'n afscheidswedstrijd tegen Borussia Dortmunbd hadden ze m'n voetbalschoenen vastgespijkerd aan de bank. En zo ging het maar door. We lachten wat af in die tijd."
John van Loen
"Mevrouw, hij kan waarschijnlijk niet al zijn energie bij u kwijt. Weest u daarom blij dat hij voetbalt en niet naar de buurvrouw gaat."
Rinus Michels, nadat een vrouw hem tijdens een forum vroeg of hij het wel verantwoord vond dat haar man op zijn 52ste nog voetbalde

"Een echt goeie wedstrijd heb ik volgens mij nooit gespeeld. Mijn beste wedstrijd had mijn afscheidwedstrijd moeten worden, maar toen is het er ook niet echt van gekomen."
Willem van Hanegem
"Van Duitsers heb je pas gewonnen als ze met de bus de stad uit zijn."
Youp van 't Hek
"Als hij iets uit gaat leggen zegt hij altijd: 'Er zijn drie dingen. Ten eerste...' En dan wacht ik altijd op het tweede en derde punt, maar dan verliest hij zichzelf volkomen in punt één. Punt twee en drie komen nooit, maar zitten verpakt in het hele verhaal."
Keje Molenaar over Cruijff
"Nou, en toen heb ik ook de hondenlullen maar weer van stal gehaald."
Claus Boekweg was het niet eens met een arbitrale beslissing, bejegende de scheidsrechter en kreeg vervolgens rood
"Toen Thijs Libregts trainer van Feyenoord was, speelden we tegen Haarlem, dat bijna onderaan stond. Libregts was 20 minuten bezig om uit te leggen hoe wij de verdediging moesten organiseren, zodat Haarlem niet via een uitval bij het doel van Joop Hiele kon komen. Ik zeg aan het eind van zijn betoog: 'Meneer Libregts, we spelen toch thuis tegen Haarlem? En wij hebben in ons elftal mensen als Cruijff, Stanley Brard, Michel Valke, Ruud Gullit. Kunnen we niet beter praten over de vraag hoe die bal in het doel van Metgod moet komen?."
Willem van Hanegem
"Als je bij Stuttgart een seizoenkaart neemt, moet je wel een héél slecht huwelijk hebben."
René van der Gijp, opmerkelijk analyticus bij Fox 8, tijdens VfB Stuttgart - Ajax
"We waren totaal verschillend van karakter, maar we konden toch altijd goed met elkaar opschieten. Joop was een goede reservedoelman. Hij was uitstekend in staat om mij te prikkelen door bijvoorbeeld altijd een dag voor elke interland in de microfoons van Radio Rijnmond te roepen dat hij nog niet wist of hij zou spelen, maar dat hij er wel vanuit ging."
Hans van Breukelen over Joop Hiele

"Voetbal is een leuk spel waarin 90 minuten lang 22 mannen elkaar een bal toespelen. Na afloop heeft het Duitse team altijd gewonnen."
Jongen met voetbal op knie Gary Lineker
"Ik heb hem wel eens op z'n kop gehangen, maar er kwam nog geen kwartje uit de binnenzak van dat Armani-pak rollen. Die man is zó zuinig, die huilt met één oog."
Fritz Korbach over Jan Smit, de voorzitter van Heracles
"Het gekste voorwerp dat ooit bij mij op het veld gegooid is, was een vibrator. Met batterijen, rrrrrr... En eerlijk gezegd, ik ben niet zo thuis in die materie. Plotseling lag er rechts van me een goudkleurig ding, met een zwarte rand. Rrrrr, en ik dacht, o jee, als dat maar niet uit elkaar ploft. Ik dacht dat het een soort raketje was."
Hans van Breukelen
"Roken is slecht. Vooral voor de gordijnen."
Willem van Hanegem

"Berger heeft ontzettend veel gevoel voor humor. Tijdens een trainingskamp in West-Duitsland zat er een mooie, blonde vrouw aan de bar."Dok," zei hij, "durf jij dat wijf te vragen wanneer het 'bumsen' begint?" Ik stap op die vrouw af en vraag inderdaad hoe laat het bumsen begint. Han Berger lag in een deuk, maar die vrouw snapte er niets van. Ik haar nog uitleggen dat zoiets in Nederland heel gebruikelijk is en dat we meestal rond half tien beginnen. Ze trok haar jas aan en ging weg."
Jimmy Rompu over Han Berger
"Zelf is Bert Jacobs ook eens te pakken genomen door Finn Seemann. Op een trainingskamp in het Duitse Marburg was Finn gesnapt toen hij 's avonds te laat binnen was in het hotel. Midden in de nacht moest hij de berg oplopen nadat Bert en Fritz Korbach hem beneden in het dal met de auto hadden afgezet. Toen de beide trainers allang op hun bed lagen klopte Seemann aan. Of hij bij hen op de kamer mocht douchen, want anders zou hij zijn kamergenoot wakker maken. Dat hebben ze geweten, want Finn heeft daar luid zingend minstens een uur staan douchen. Na het afdrogen riep hij: 'Trainers, welterusten!'."
Co Adriaanse over de humor van FC Utrecht in 1970
"Dennis stond tegenover een linksback met 102 interlands. Een gevierde vedette. Maar Cruijff zei in de bespreking tegen Dennis: 'Jij speelt tegen een ouwe lul, hij kan niet draaien, hij kan niets'. En wat gebeurde er? Dennis speelde die jongen helemaal kleurenblind."

Home